Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

θεατρο καππα παραστασεισ 2014

θεατρο καππα παραστασεισ 2014

Από τις πρώτες μάλιστα ώρες του πολέμου οι Δωδεκανήσιοι που ζούσαν στην Αθήνα και τον Πειραιά, με επικεφαλής τη Δωδεκανησιακή Νεολαία Αθηνών, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, απαιτώντας να τους επιτραπεί να πολεμήσουν εθελοντικά εναντίον των Ιταλών. Οι πιέσεις είχαν πράγματι αποτέλεσμα και στις 13 Νοεμβρίου η κυβέρνηση συγκρότησε το «Σύνταγμα Δωδεκανησίων», στο οποίο έσπευσαν να καταταγούν 1.924 Δωδεκανήσιοι εθελοντές κάθε ηλικίας επαγγέλματος και μορφωτικού επιπέδου, εκ των οποίων κρίθηκαν ικανοί οι 1.586.


φαρσα με τζιχαντιστη

θεατρο καππα παραστασεισ 2014

Την εκπαίδευση και την προετοιμασία των εθελοντών Δωδεκανησίων ανέλαβε ο λοχαγός Μάρκος Κλαδάκης (από τη Σύμη) που αποτέλεσε την ψυχή του Συντάγματος. Οι καταταγέντες εθελοντές εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν από την Κάλυμνο και την Κάρπαθο ξεκίνησαν αμέσως την εκπαίδευση στο στρατόπεδο στου Γουδή, προσδοκώντας ότι η αποστολή τους θα ήταν η απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, πράγμα πάντως που δεν υπήρχε στους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης.


Οι Δωδεκανήσιοι εθελοντές ορκίστηκαν στις 12 Ιανουαρίου του 1941 και το Σύνταγμα Δωδεκανησίων αποτέλεσε τον πυρήνα της 20ης μεραρχίας που συγκροτήθηκε για να ενισχύσει το Αλβανικό μέτωπο, συμμετέχοντας σε μάχες με τους Γερμανούς στην περιοχή της Μακεδονίας. Οι περισσότεροι εκ των εθελοντών Δωδεκανησίων μετά την κατάρρευση του μετώπου και τη γερμανοϊταλική κατοχή της χώρας συμμετείχαν στην εθνική αντίσταση, με χαρακτηριστική περίπτωση τον λοχαγό Μαρκο Κλαδάκη.


Την ίδια ώρα οι Ιταλοί έχοντας πληροφορίες για το ποιοι ήταν οι εθελοντές που πολέμησαν ενέτειναν το κλίμα τρομοκρατίας στα νησιά και κυρίως εναντίον των οικογενειών των εθελοντών, αρκετοί εκ των οποίων εκδιώχθησαν. Ιστορική έχει μείνει η πρώτη ημερήσια διαταγή που εξέδωσε ο Μάρκος Κλαδάκης και παραθέτει το Αθηναϊκό Πρακτορείο με αφορμή το αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου:



θεατρο καππα παραστασεισ 2014
παοκ παικτες ονοματα 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου